Skip to main content

Nieuws

Nieuws

Nieuws

Vraag je gratis ticket aan

William Terpstra pakt de titel

HOUTEN - William Terpstra van Terpstra Elektrotechniek uit Jonkersland is gisteren tot monteur van het jaar gekroond. Hij was in de eindstrijd in Expo Houten de beste van zes finalisten. De landelijke Henk & Fred ‘Monteur van het Jaar’-verkiezing is onderdeel van de driedaagse beurs Elektro & Klimaat.

De deelnemers aan de wedstrijd, georganiseerd door installatiemagazine Henk & Fred, kregen pittige opdrachten voorgeschoteld. De finalisten hadden zich bij de voorronde in juni in Ede als beste gekwalificeerd. De testen waren bedacht door technisch opleider ROVC, medeorganisator van de tweede Henk & Fred ‘Monteur van het Jaar’-verkiezing. De vragen sloten aan bij het beursthema ‘Terug naar de praktijk’.

Spanningsloosheid aantonen
De deelnemers moesten een bestaande 1 fase groepenkast aanpassen. Hun taak: op de juiste manier spanningsloosheid aantonen en een wisselschakeling maken. Hierbij lag de nadruk op veilig werken. Ze moesten ook componenten aansluiten op een 3 fase groepenkast, waaronder een perilex. Bij die krachtproef lag de nadruk op correct installeren. De finalisten kregen anderhalf uur de tijd voor de technische toetsen.

Zenuwslopende eindstrijd
Na een zenuwslopende finale kwam William Terpstra van Terpstra Elektrotechniek uit het Friese Jonkersland als winnaar tevoorschijn. Hij stak er volgens de jury bovenuit als het gaat om net en veilig werken. Terpstra ontving een cursus of training naar keuze bij ROVC van 6500 euro, een Makitapakket van 850 euro, een Draka bouwradio en een reischeque van 500 euro. De prijzen werden uitgereikt door de winnaar van de eerste Henk & Fred ‘Monteur van het Jaar’-verkiezing, Erwin Theunissen uit Heijen.

Van Den Haag tot Maasbree
De andere monteurs die het tot de eindstrijd schopten waren Bob Hamme (Steegman Elektrotechniek, Den Haag), Rob van Ravenhorst (Van Maanen Techniek, Ede), Peter Grotens (ElektraPlus, Linden) Rob van Cruchten (ILM Elektrotechniek, Maasbree) en Robin Puijman (Hoppenbrouwers, Udenhout).

30.000 elektromonteurs gezocht
Manager Matthea Kiemeney van vakblad Henk & Fred kijkt terug op een enerverende verkiezingsavond. “De Henk & Fred ‘Monteur van het Jaar’-verkiezing is in het leven geroepen om de monteur in de schijnwerpers te zetten”, vertelt Kiemeney. “We willen laten zien hoe mooi en belangrijk puur vakwerk is. Het is om verschillende redenen nodig, zeker ook omdat Nederland een tekort van 30.000 elektromonteurs heeft.”  

Winnende installatiebedrijven
Tijdens de verkiezingsavond zijn ook de winnaars van de Henk & Fred ‘Installatiebedrijf van het Jaar’-verkiezing bekendgemaakt. De vakjuryprijzen gingen naar W Techniek Brabant (WTB Eindhoven) en Schouten Techniek (Zwaag). Michorius (Haaksbergen) en Unica (Hoevelaken/Zwolle) kregen de publieksprijzen. De beurs Elektro & Klimaat, dinsdag begonnen, loopt tot en met vandaag.

Bekijk de foto's hier